Opnamestudio

X

Algemeen


Bij Music Centre Blue kun je gebruik maken van de opnamestudio. Voor slechts € 57,50 per uur (incl. BTW en studio-technicus) kun je gebruik maken van alle aanwezige apparatuur en je muzikale kunsten digitaal vast laten leggen! Bands die in ons muziekcentrum repeteren sparen bij iedere repetitie automatisch 10 minuten opnametijd. Meer informatie hierover vind je op onze Actiepagina.

Zowel solo-artiesten als volledige bands kunnen bij ons terecht.

Wat staat er in de studio?

  • Gretsch Catalina Club drumkit (14" snare, 10-12-14" toms en 20" bass)
  • Gitaarversterkers: VOX VT100, Marshall Valvestate 80, Peavey Bandit 112, Fender Champion100
  • Basversterkers: Markbass Mini CMD 121P, Ampeg BA115
  • Diverse microfoons (o.a. Røde, Sennheiser, Shure, SE Electronics)
  • Opnames worden vastgelegd met behulp van onze Mac Pro (2019) met Logic Pro X.


Tevens kan er gebruik gemaakt worden van echte vintage apparatuur, zoals een Hammond B-100 met Leslie, Rhodes MKI, Philicorda en een Wurlitzer 200A.

Werkwijze


Opnemen kan op meerdere manieren, je kunt ieder instrument afzonderlijk opnemen (te beginnen met drums, vervolgens bas, gitaar en ten slotte de zanglijnen). Dit is de meest gunstige manier om achteraf nog zaken te kunnen bewerken, aangezien ieder instrument volledig los op een spoor staat.

Wat ook kan, is de instrumenten gelijktijdig opnemen (zang doen we altijd later pas). Je krijgt dan wel deels overspraak, want alle microfoons nemen ook altijd een klein deel van de overige instrumenten waar. Het is dan lastiger achteraf corrigeren.

Optie 1 is nauwkeuriger, optie 2 is vaak een meer natuurgetrouwe weergave van de band. Het hangt er dus helemaal vanaf wat het doel van de opname is en wat jullie wensen zijn. De kosten voor het opnemen zijn lastig in te schatten. Als jullie de nummers dusdanig gerepeteerd hebben en van haver tot gort kennen, kan het er zo op staan. Het hangt er ook vanaf hoe perfectionistisch jullie zijn, als de gitarist bijvoorbeeld net een nootje verkeerd pakt en jullie willen daarom de hele take opnieuw inspelen duurt het (uiteraard) langer.

Als alles uiteindelijk naar tevredenheid is opgenomen moet er gemixt worden. Dit zorgt voor de juiste balans en klankkleur van de nummers. Moet het hoog en sprankelend, of juist wat wolliger en donker klinken? Ook hier geldt dat de tijd die we hiervoor uit kunnen trekken helemaal van jullie afhangt. Nootjes kunnen per stuk worden bijgesteld, er kan worden geknipt en geplakt in nummers, en het eindresultaat (en de kosten) hangen af van jullie standaard. Gemidddeld kun je uitgaan van zo'n 2 uur per nummer voor het mixen en masteren. 

Uiteindelijk wordt alles dan nog gemasterd, waarbij de mastering technicus ervoor zorgt dat jullie plaat op allerlei apparaten goed klinkt. Een iPhone speaker klinkt natuurlijk heel anders dan een dure installatie, maar we proberen ervoor te zorgen dat het op alle geluidsapparatuur zo goed mogelijk klinkt.

Vintage gear


Heel bijzonder bij een studio in deze prijsklasse is de mogelijkheid om gebruik te maken van een unieke verzameling zeer speciale en zeldzame oude analoge toetsinstrumenten zoals een Wurlitzer 200A, Fender Rhodes Mark I, Hammond B100, Philicorda, Mini Moog, Korg MS-10, Korg MS-20, ARP 2600, Solina String Ensemble.

Verzamelaar en synth-freak Marco Hoogland helpt je graag om de juiste instrumenten te kiezen die passen bij de sfeer van jouw opname.